100+100+100? – Gerard Russchen

Het is bijna 200 dagen geleden dat ik de gang maakte naar de kamer van koophandel om me als zzp-er in te schrijven.

Dag vaste baan, dag maandelijkse payday, dag pensioen, dag leaseauto, dag tankpas, dag collega’s en zo kan ik nog wel een aantal zaken noemen waar ik op 1 april 2014 afscheid van genomen heb. In één keer weer terug naar de tijd dat ik net van school af kwam en alles zelf moest regelen en ontdekken. Maar dan merk je al snel dat in de 14 jaar loondienst opgebouwde en goed onderhouden contacten je stap moedig vinden en ook met je gaan meedenken.

Welkom in de wereld van de zzp-er. Inmiddels schrik je niet meer van de zoveelste blauwe enveloppe (elke boodschap van de belastingdienst krijg je persoonlijk in huis) terwijl je juist zit te wachten op je eerste bedankje van de belastingdienst als je je BTW aangifte ingevuld hebt en voldaan hebt. Die blauwe brief komt dan weer net niet. Jammer.

Ook merk je dat je veel alerter wordt op kansen in de markt voor collega zzp-ers of werkzoekende (die nog niet weten of ze zzp-er moeten worden). Dat zijn nu toch mijn nieuwe collega’s. Ik geloof in de wederkerigheid. Als ik hun nu tip voor een klus of een opdracht, dan denken ze later ook wel een keer aan mij.

Na ongeveer 100 dagen als zelfstandige gewerkt te hebben brak er een nieuwe fase aan: de formele samenwerking! Rond 1 juli ben ik samen met Gerard gesprongen in onze nieuwe droom: Internetvisie. Een tijd van ‘pionieren’ brak aan.

We hadden geen nummer van een helpdesk als onze internetverbinding het even niet deed, de afdeling facility zijn we zelf (4 bureaus van 1 hoog zonder lift naar beneden over de smalste trap van Doetinchem is toch wel een dingetje) en ga zo maar door.

Kost veel fysieke energie, maar de geestelijke energie neemt alleen maar toe! En ook in deze fase weer veel hulp en bewondering vanuit mijn sociale en zakelijke netwerk. Mooi!

Zoals ik me in april afvroeg waar zal ik staan in juli vraag ik me nu weer af waar ik sta over 100 dagen. Dan ben ik ruim 9 maanden onderweg als zelfstandig ondernemer. Zonder vast inkomen, zonder pensioen. Maar wel met veel meer energie en drive.

Mentaal een stuk fitter en mijn blik een stuk wijder. De afgelopen 200 dagen hebben me veel gebracht en zie uit naar de komende 100 dagen.